jonnaonfire.blogg.se

Här kan ni följa mig som är en aktiv gift mamma på väg att bli brandman! Jag kommer dela med mig av min träning, kost och resan som jag påbörjat till att bli en brandman och förhoppningsvis en del skratt! Jag vill gärna hålla mina texter på en lagom humoristisk nivå. Läs och kommentera mer än gärna!

Vårtecken

Publicerad 2013-03-31 13:47:05 i

Äntligen vårkänslor :)
Sitter ute i trädgården och dricker kaffe efter att ha hängt ut tvätt på tork!
Härligt!!!

Studiebesök

Publicerad 2013-03-29 19:32:20 i

Mayas gudfar med sin son var här från Linköping och det var väl klart att han fick åka på studiebesök till brandstationen! Pojkar och stora fordon! Det var spännande att få sitta i brandbilen och ha på dig hjälm mm till och med Maya tyckte att det var roligt denna gången, hon visade Sigge runt på stationen stolt som en tupp :)

Första larmet och lite till

Publicerad 2013-03-27 21:18:18 i

Idag är ingen vanlig dag för idag är Johans födelsedag Hurra Hurra Hurra!!!

Vilken dag!
Imorse mitt i tandborstningen fick jag mitt första larm!
Ut till stationen gick bilen ganska fort, lite för fort genom samhället 06.23 på med kläder, in i bilen och så var vi iväg!
Mot ett privat hus men brusten ledning till inkommande vatten! Det skulle fram pumpar för att tömma källare och huggas bort is på gatan för att få fram luckan till att kunna stänga av vattnet och mitt i allt detta får vi ett nytt larm!
- Avbryt! Industribrand! Vi måste åka nu!!!
Det var order och vi åkte mot industribranden ( då gick pulsen upp ) men dock väl framme var branden släckt och faran över!
Men vilken morgon, det var fruktansvärt roligt och jag kände verkligen att jag kommer lära mig så mycket nytt för varje utryckning, varje erfarenhet är viktig och jag väntar med spänning på nästa!!!

Sedan var jag tillbaka på jobbet där jag också hade en dag med nya upplevelser, första produktionsmötet för mig och mycket prat om morgonens händelser så klart, dagen bara susade iväg. Jag var lite nervös för eftermiddagens reportage också och mitt i allt detta får jag frågan
- vad ska du göra i påsk?
Ja vi ska börja med att fira min man imorgon som fyller år idag! FYLLER ÅR IDAG!!! F*N Jag som hade planerat att överraska med paket och sång ihop med Maya står här och har glömt att han fyller år idag!!!! ( mycket dåligt samvete )......
Tror ni att jag kommer bli påmind om detta i resten av mitt liv.... Jag kommer ihåg Jonnas första larm för 10 år sedan, det var på min födelsedag vilken hon glömde.... Ja ni förstår, så kommer det nog låta ( med all rätt egentligen ). Grattis älskling! Jag älskar dig!VN- reportage blev det ( återstår att läsa hur den gick ) sedan lite styrketräning på stationen, då jag förvånade mig själv med att köra hantelpress med 13 kg hantlar ( ganska lätt ), måste utmana mig själv lite mer gällande styrketräningen!!!

Nu kvalitetstid med maken som är värd all uppskattning <3Skärpning

Publicerad 2013-03-26 19:15:11 i

Vad är det med mina 100 armhävningar som aldrig blir slutfört??!?
Nu är det skärpning, bicepsen har återhämtat sig så det är bara på et' igen! Tyvärr så blir det tillbaka till ruta 1 efter 2 veckors uppehåll- men på måndag kör vi - och då måste det slutföras!!!

VN ändrade eftermiddagens reportage till imorgon istället så jag får väl vara nervös en dag till ;)

Första övningen

Publicerad 2013-03-26 08:18:01 i

Igår var jag med på första övningen på stationen! Det var väldigt lärorikt!
På 3 timmar hann vi med väldigt mycket, vi började med kontroll av båda bilar, sedan fortsatte vi med lucköppning då alla får olika föremål man ska hämta ur bilen, och det finns gott om luckor att välja på. En mycket bra övning för att memorera var allt ligger!
Efter det begav vi oss ut på vägarna då vi gav varandra koordinater att köra till, sen var det "bara" att läsa ut dessa och köra till platsen, tänk att det var så man gjorde förut, kan tänka mig att GPS:en var en välkommen utrustning till bilarna!
Numera visar den automatiskt vägen vid larm vilket ju måste vara hur bra som helst. Mer tid till annat!
Efter detta moment kördes vi ut till ån där det skulle sågas upp ett hål i isen och pumpas vatten därifrån för att " släcka en brand", det blir ganska bra tryck på slangen med den lilla pumpen man använder, det var nämligen jag som höll i den, men jag stod kvar :)
Sista momentet blev för 2 av killarna att agera rökdykare och ta sig upp på taket av stationen, vilket dom gjorde jätte snabbt och smidigt!
En väldigt lärorik kväll var det och jag ser fram emot nästa, jag ser fram emot att själv kunna göra någon nytta, steg för steg kommer man lära sig mer och mer!!!
I eftermiddag ska jag medverka i VN som kommer till stationen för att göra ett reportage om den första kvinnliga anställda på stationen. Det har jag lite ont i magen för, om jag ska vara helt ärlig så hade jag helst sluppit :/ Önska mig lycka till och håll tummarna för att jag ska hålla tungan rätt i mun. Jag är ju ganska duktig på att prata först och tänka sen ;)

Ooops

Publicerad 2013-03-23 11:58:49 i

Det var jätte länge sedan Maya gjorde någon grov felsägning. Hennes ordförråd är numera oändligt och hon vet vad det mesta heter MEN det kan hända även den bästa!
Igår gav jag henne ett kvitto från affären och frågade om hon visste vad det va?
- Fitt-Lotto!!!
Det kom fort och spontant och jag var i chock ;)
Nä då älskling, kvitto heter det ju svarade jag lite snabbt och som tur är snappade hon upp det direkt!
Klart det kan bli fel ibland, hon är ju inte ens 3 år, själv är man snart 30 år och säger fel ändå ;)

Förföljd?

Publicerad 2013-03-21 20:06:13 i

Igår var en familjedag som jag och Maya tillbringade hos min syster och jag hade en trött tjej med mig hem! Det busades för fulla muggar ;)
Maya vilade upp sig i soffan i kväll tittandes på film och själv var jag och tog igen gårdagen med 50 min intensiv spinning!
Jag är dock förföljd känns det som, det var 4:e passet i rad med samma instruktör och tyvärr inte min favorit. Nu hoppas jag på variation i form av en annan instruktör på lördagens pass!!! Håll tummarna!!!

Är numera uppkopplad på SOS också, jag har väntat på att jag också ska få utryckningslarm ( nu pratar vi alltså brandmansjobb ) och igår utan förvarning när jag slumrat till i soffan pep det i mobilen och till min stora förvåning var det ett SMS från SOS med information om utryckningen det gällde! Detta innebär i praktiken att nästa vecka när " min grupp " har jour så kommer jag kunna åka med på eventuella larm!!! Wohooo SpÄnNaNdE!!!!

Nu tar jag kvällen!

Soffhäng

Publicerad 2013-03-19 20:14:17 i

Med träningen gjord innan jobbet så blev det en riktig slappa kväll med familjen och den fortsätter med tända ljus och bygglov i soffan!

Imorgon ska jag och Maya åka och busa med kusinerna, det har hon sett fram emot i flera dagar :)

Nya utmaningar

Publicerad 2013-03-18 18:12:18 i

Maya stod i duschen själv medan jag gick och plockade lite här hemma. Jag la ut en handduk att sitta på i duschen och när jag tittade till henne stod hon under duschen med handduken över huvudet!?
- Varför har du handduken över huvudet Maya? Undrade jag.
- För det regnar här inne! Haha vilket svar, hon e för rolig!

Träning? Det är lite vila just nu, konditionstränar men styrketräningen ligger på is just nu. Min högra biceps verkar ha fått en liten bristning som ska få läka!
Så veckan kommer bestå av 2 h 45 min spinning, 30 min simning, eventuellt ett löppass och 2 X massage!
En liten vilovecka och förhoppningsvis kan jag köra på nästa vecka igen med styrkepass!

Dagarna bara flyger förbi för övrigt! Jag har fullt upp på jobbet då min chef ska sluta och jag ersätter henne! Riktigt roligt med en ny utmaning även där ;)
Känns som att jag rider på en våg av positiva saker som sker i mitt liv!!!
Ha nu alla en bra måndag så ska ni se att det är fredag igen innan vi hunnit blinka!!! ;)

Därför brandman

Publicerad 2013-03-17 20:02:52 i

Varför deltidsbrandman är en fråga som dyker upp hos många! Det är ju tyvärr få kvinnor som är det, så jag förstår frågan samtidigt som jag inte tycker att det är konstigare än vilket yrke som helst som skapar nya utmaningar för den anställda!

Så här är det jag tänker:

* Jag gillar att jobba 7-16 på industri. För det är bra arbetstider som passar vår familj, dessutom gillar jag att arbeta fysiskt ( det har jag alltid gjort ) och det är perfekt med cykelavstånd till jobbet!
Dock tröttnar jag på mitt jobb om jag känner att det inte finns mer att lära, om allt blir rutin och inga utmaningar ges!
Med det menar jag absolut inte att fallet är med mitt nuvarande jobb ( snarare tvärtom ) men det är en annan historia!

Då har jag länge funderat på om deltidsbrandman inte skulle vara ett perfekt komplement?
Det handlar om fysiska och psykiska utmaningar, en vecka i månaden då man behöver offra sina " bekväma" tider för att ställas inför.... Ja just det, du vet aldrig vad!!!
Och det är ju just det som lockar, i en annars ganska inrutad vardag har man en vecka i månaden som man aldrig vet vad som kommer att hända? Det tycker jag är spännande!

* Den nästan viktigaste anledning jag har, har växt fram sedan jag blev mamma till vår underbara dotter!
Det är gällande trafikolyckor och diverse olyckor där barn och familjer är inblandade, där behövs kvinnor! Detta är min åsikt! Likväl som poliser, ambulansförare, akutläkare.... Alla yrken som vid något tillfälle handskas med barn, tror jag behöver kvinnor lika mycket som män! Många barn tyr sig naturligare till kvinnor och vid en kris tror jag att det är en annan trygghet för de flesta barn! Så vet jag att det är för vår dotter i alla fall!

Så sammanfattningsvis så är det flera olika faktorer som spelar in i mitt val att försöka bli en brandman! Jag är bara i början av min utbildning men är helt övertygad om att det vi kvinnor inte har i styrka tar vi igen på andra plan!
Med det inte heller sagt att det inte skulle spela in att jag gillar träning, utmaning och utveckling! Klart det krävs en viss personlighet till detta, det tror jag och om jag har rätt personlighet återstår ju att se!
Jag tror inte att man kan förbereda sig så mycket på vad som komma skall utan få ta det allt eftersom och glädjas åt att alla situationer går att lära sig något av, man kommer aldrig att sluta utvecklas!
Det är allt det här som får adrenalinet att pumpa lite extra och vem gillar inte det???

Klia min rumpa

Publicerad 2013-03-14 20:26:25 i

Vi har världens goaste dotter! Hon gör oss glada hela tiden med sin omtänksamhet och tankar, ord som bara bubblar :)
- Mamma riv inte på ditt sår för då läker det inte, jag såg att du gjorde det!!!
Hon läxade upp mor sin innan läggdax, därefter gick hon till sin pappa och frågade om han kunde klia hennes rumpa?! Haha
Nu soffan för en trött kropp som nöjde sig med en 2 km promenad idag i solskenet!

Svettigt

Publicerad 2013-03-12 07:44:33 i

I -15 grader begav jag mig imorse till mitt favorit pass! Med 45 min spinning i benen sitter jag här och njuter av mitt morgon kaffe och beger mig snart till jobbet :)
Passet var lika bra som alltid och idag nådde jag ett kanske lite konstigt mål, jag fick torka bort svett från golvet efter passet - Härligt det ;)

Pump i biceps

Publicerad 2013-03-11 20:35:01 i

Som vanligt har jag lyckats få grym pump i bicepsen! Jag har fruktansvärt lätt för att koppla in denna muskel när jag styrketränar och pga alldeles för oregelbunden styrketräning har detta skett igen - att mina biceps verker och är stenhårda med ett och annat blåmärke på köpet!
Nu måste jag skärpa mig och lägga in minst ett pass i veckan med ren styrketräning, då pratar vi skivstänger, hantlar och BasövningaR!!!

Med andra ord så får 50 armhävningar vänta ;) Men senare i veckan så!

Nu blir det soffan och spinning imorgon bitti!
God kväll!

Kan man dricka kaffe med sugrör?

Publicerad 2013-03-10 13:37:14 i

Kan man dricka kaffe med sugrör?
Så bra var cirkelträningen, grymt bra övningar och hög intensitet. Precis vad jag gillar!!!
Det var uppbyggt på 2 cirklar med 5 stationer på varje med diverse övningar för hela kroppen, både med och utan vikter!
30 sekunder/ station och 10 sek förflyttningstid mellan stationerna.
3 varv/ cirkel körde vi, sedan kort vila och byte av cirkel, 3 varv i den!
Sedan byttes några övningar / cirkel ut och vi började om, samma tid och samma antal stationer, 3 varv!

Hängde ni med?
Tillräckligt för att förstå att det var tuff träning va ;)
Det är gött, så ska det vara!

Dricka kaffe efteråt var en utmaning, mina armar är som spaghetti och jag vet precis vilka övningar jag behöver smygträna på!!!

Härlig söndageftermiddag till er!

Uppladdning

Publicerad 2013-03-10 09:25:22 i

Laddar inför cirkelträning på stationen! Det blir premiär för mig och något säger mig att det blir en TUNG timma! Jag ska absolut göra mitt yttersta och redovisa resultatet för er i eftermiddag! :)

Frukostuppladdningen bestod av:
1dl havregrynsgröt med lingonsylt
1 knäckebröd Wasa sport
1 kokt ägg
1 glas vatten

Detta är min frukost varje morgon ( utom lördag ) med små avvikelser.

Inget förhastat

Publicerad 2013-03-09 18:47:46 i

Eftermiddagen bjöd på en familjeutflykt till brandstationen! Maya och Johan tvättade bilen medan jag passade på att rycka i alla luckor på bilen och memorera på mycket saker som möjligt!
Maya fick så klart sitta med mamma i brandbilen ( vilket tog 20 minuters övertalning ) men till slut så!
Hon är lite försiktig vår tös, behöver vänja sig vid saker och inte göra något förhastat, haha hon tyckte att det var roligare att tvätta bilen med pappa :)

Träning kan också vara familje tid!

Publicerad 2013-03-09 12:54:59 i Allmänt,

Förmiddagens 75 min spinning är nu gjord och lunch har ätits! Dagen kan börja!
En del undrar säkert hur vi som 2 heltidsarbetande motionerande föräldrar hinner med all träning och allt annat som ska göras?!
Då kan jag börja med att vi har underbara föräldrar som hjälper oss så att vi faktiskt kan köra 2 pass i veckan ihop, ett pass på onsdagar och spinningen på lördagar, de ska ha ett stort tack för det!
Men till största del handlar det så klart om prioriteringar, det blir inte så mycket TV tittande och vi kör var sitt morgon pass på veckorna innan jobbet vilket ger oss mer tid till att umgås på kvällarna. Vi umgås, lagar mat och äter ihop som vilken familj som helst varje dag och för att vi inte ska "ta av" tiden ihop med Maya så tränar vi omvartannat efter hennes läggtid som är 19.00
Så jag kan i ärlighetens namn säga att det inte är det minsta jobbigt att träna 5-6 pass i veckan var och ingen av oss känner att vi inte hinner umgås!
Vi kan t ex åka till simhallen ihop hela familjen, och medans den ena leker med Maya kan den andra simma några längder. Ofta när jag springer så cyklar Johan med Maya jämte mig, vilket för övrigt är väldigt trevligt, speciellt när man börjar bli trött och hör hennes Hejja Mamma rop då får man extra energi!
Det är bara fantasin som sätter begränsningar. Träning kan också vara familjetid!!!

Troll överallt

Publicerad 2013-03-08 14:42:00 i Allmänt,

Det är roligt varje dag....jag lovar, om ni skulle höra på min älskade Maya en dag hade ni förstått!
Idag på väg hem från dagis kom det några skärpta kommentarer som vanligt :)
- Mamma det luktar fis här bak (i baksätet).
- Har du pruttat? Frågar jag.
- Nej, det är ett troll som har fisit i min näsa och det luktar illa!
Skratt!!!

Jag undrar om jag har gett henne men för livet beträffande min förklaring med tandtroll. Det kanske inte var så klokt att säga till en 2,5 åring! Numera är det ju troll överallt!
Det är en fantastiskt rolig ålder måste jag säga, många skratt blir det!

Ha en trevlig fredag allihop!
Det ska vi ha, nu mot simhallen förhoppningsvis stöter vi inte på några troll där ;)

Runner's

Publicerad 2013-03-07 20:52:15 i

Skön kvällsläsning!
Kan varmt rekommendera denna tidning för dig som söker inspiration och fakta inom allt som har med löpning att göra!

Har mycket information att smälta från kvällens besök på brandstationen! Ska dit på lördag och göra lite fusklappar till mig själv bla skriva ner vad som ligger i brandbilen och var det ligger. Det är en och annan pryl att ha koll på och det skadar inte att skriva ner det känner jag! Och så ska bilen så klart tvättas :) Det är en förmån jag ska ta vara på!

Nu soffan med min tidning för lite nervarvning!

Troll i rumpan

Publicerad 2013-03-07 09:23:12 i

Nu ska jag dela med mig av vår vardag med vår underbara dotter!
Hon är 2.,5 år och pratar oavbrutet. Det är mycket tankar nu och saker bli ibland lite knasiga när hon har satt ihop 2 och 2 :)
Härom kvällen hade hon och jag en diskussion om tandborstning, vilket hon varit lite tvär med på sistone. Då skulle jag vara lite pedagogisk och förklarade för henne om tandtrollen som kommer och gräver i hennes tänder om dom inte är rena....
Två kvällar senare = igår vid kvällsmaten pratade vi om att hon ska duscha så hon blir ren, då ställde hon sig plötsligt upp och sa
- Det är någon som gräver i min rumpa, det bor troll där!!!
Ni kan tänka er att vi bröt ihop :)
Underbara unge - det är inte lätt att få ihop allt!!!!

Detta kommer jag småskratta åt än idag!

Utbildning på olika sätt ;)

Publicerad 2013-03-06 20:18:34 i

Onsdag redan, det var en ovanligt seg förmiddag på jobbet så jag tog en promenad på lunchen. 8+ grader var inget dumt promenadväder och energinivån höjdes så eftermiddagen gick fort!
Åkte direkt till simhallen och slog personligt rekord i simning hela 25 minuter orkade jag plaska på och hålla huvudet ovan ytan ;)
Bastun är fortfarande skönast!

Ser fram emot morgondagen då jag ska till brandstationen på lite utbildning!
Vi ska gå igenom vad det är för rutiner vid larm och dylikt, det ska bli mycket intressant och nu hoppas jag att mitt larm ska ha kommit också så jag kan hänga med på utryckningar och lära mig mer!

Mattips: Cesar sallad
Blev så sugen när jag gjorde just det tills imorgon så det fick bli en portion till kvällsmat med!

Nu fortsätter jag att utbilda mig själv ;)
Tittar på Stockholm brinner på kanal 3

Ha en trevlig lill lördag!

47 är en ökning

Publicerad 2013-03-05 20:44:49 i

Det är så klart mina armhävningar det gäller! Ikväll blev det 15 st - 15 st - 47 st
Jag är så klart lite sur för att jag inte nådde 50, men man kan inte öka med fem varje gång - nästa gång BLIR det 50!!!!

Känslan när...

Publicerad 2013-03-05 07:12:53 i

Man har kört 45 min stenhård spinning och kl är 07.10 :)
Hon är grym på att köra intervaller vår Lotta Huh....
Nu med gott samvete hemåt för frukost, dusch och jobb!

Update armhävningar

Publicerad 2013-03-04 20:25:57 i

Puh... Kvällens armhävningar är gjorda och det såg ut som följande:
15 st - 30 sek vila - 10 st - 1 min vila - 45 st klarade jag idag :)
Det är en ökning med 5 st vilket jag är nöjd med!

Vilodag

Publicerad 2013-03-04 17:26:00 i

Man måste lyssna på sin kropp hur tråkigt det än känns med vila från viss träning! Men nu är det benhinneinflamation på ingång vilket betyder ingen löpning denna veckan! Typiskt när det är plusgrader och torr asfalt :/
Men istället får det bli 3 Spinning pass denna vecka så jag inte förvärrar tillståndet med benhinnorna, vilket jag brukar göra men har väl äntligen lärt mig läxan! Man brukar få vila sååå mycket längre om man låter det gå för långt!
Jag har sluppit dessa besvär väldigt länge nu och min teori är att det beror på träning i gympahall med för hårt golv!
Jag höll nämligen i ett cirkelträningspass förra veckan i gympahallen här i Hillerstorp, då vi bland annat hoppade lite hopprep och dylikt! Det klarar tydligen inte mina ben. För ca 2 år sedan hade jag mycket problem med benhinnorna och då tränade jag 3 pass/ veckan i just denna gympahall och när jag la av slutade även besvären!
Idag blir det till att vila helt som jag brukar på måndagar då jag istället passar på att planera veckans måltider, handlar och småpular här hemma :)
Trevlig veckostart till alla er!

Mål & Delmål

Publicerad 2013-03-03 21:00:15 i Allmänt,

Välkomna till min nya blogg!
Den är till för er som kanske likt mig själv hämtar inspiration till träning och kost från alla håll! Jag kommer att dela med mig av min vardag som just nu till stor del handlar om träning, det har den alltid gjort mer eller mindre, men nu är det MER! 
Vad som händer just nu? Vilka mål är det som gäller?
 
Jag är från och med den 1:a mars 2013 anställd som brandmans aspirant, detta är en spännande del av mitt liv just nu som ni kommer få följa! Det som hänt hittills (inför anställningen) är att jag har fått prova på att klättra upp på en stege med utrustningen på och svara på lite frågor där uppe för att få känna på höjder lite, jag har fått ta mig ut ur en "labyrint" krypandes i mörker med full mundering och gastuber+mask på, och till sist har jag gjort fystestet som innebär att man med full utrustning och gastuber på ryggen (ca 21 kg) går uppför på ett löpband i viss lutning och hastighet i 6 min, då kollas bla puls och fokus!
Detta kommer ni få läsa mycket mer om framöver, det lovar jag!
 
Lite delmål har jag satt upp för att hålla träningen igång på riktigt och framför allt för att känslan när man når sitt mål är ju så fantastisk!
 
* Springa en halvmara i Juni - Inget lopp utan bara sträckan! Jag började springa för knappt 2 år sedan, och har inte sprungit längre än 60 meter dessförinnan, men sakta har jag verkligen lärt mig att älska löpning. Första målet kommer jag ihåg var 5 km som jag skulle springa på under 25 min (vårruset) det var så min löpning började, 8 veckor innan vårruset 2011 snörade jag på mig skorna för första gången! Det gick vägen, och den sommaren fortsatte jag springa mina 5 km rundor. Tills nästa vår kom, då ville jag sringa 1 mil och sedan 1 mil under 50 min och nu är det alltså halvmaran vi kommit till, ingen tidspress än, utan först bara göra det för att känna på sträckan sedan får vi se ;)
 
* Göra 100 armhävningar - Jag på började detta förra året men av okänd anledning avslutade jag aldrig uppgiften (kom till 65st) och detta har stört mig lite så nu i veckan tog jag upp kampen igen, började med att göra 15 st (jag är verkligen skit dålig på att göra armhävningar) men är nu uppe i 40 st och den här gången är det 100 som ska göras!!!
 
* Det största målet är ju så klart att bli deltidsbrandman - Att klara utbildningen och alla utmaningar som det medför!
 
Det var en liten inledning på vad som väntar och jag lovar att uppdatera så gott jag kan!

Om

Min profilbild

Jonna

Jag är gift och har en dotter! Jag delar med mig av vårt livspussel i denna blogg som innefattar en del träning, kost, familjeliv, inredning... you name it! Det som sker just nu helt enkelt ;) Kommentarer uppskattas alltid!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela